Chateau Lamothe Guignard, Sauternes 2016 2de Grand Cru Classé 1/2 fles
Sauternes is een klein wijngebiedje aan de Garonne, zo'n 25 km ten zuiden van de stad Bordeaux, en onderdeel van het grote Bordeauxgebied. Het dankt zijn beroemdheid vooral aan de zoete wijn die er al meer dan twee eeuwen gemaakt wordt. Zijn zoetheid krijgt Sauternes dankzij een goedaardige schimmel, de botrytis cinerea, die zich ontwikkelt als het mooi nazomerweer is met nét voldoende vochtigheid in de lucht zoals mist in de ochtend. De schimmel maakt de poriën in de druivenschil groter waardoor er vocht uit de druif verdampt. Het suikergehalte stijgt daardoor zo sterk dat niet alle suikers vergisten, en er ontstaat dan een zoete wijn. Omdat de botrytis niet alle druiven in gelijke mate aantast, moeten de plukkers meermalen door de wijngaard gaan, en vaak druif voor druif van de tros halen. Het vele werk voor een kleine opbrengst betekent dat de wijn prijzig is, maar het resultaat is er naar!
Niet elk jaar echter zijn deze weersomstandigheden ideaal, en als het te nat wordt, vervalt de schimmel in grijze rot. De wijnboer kan in dat geval met wat pech zijn hele oogst afschrijven. Maar in de jaren waarin de botrytis zijn werk goed doet, kan de wijnboer zijn ongelooflijk fijne zoete wijn produceren die ruikt en proeft naar abrikozen en honing, en als de sauternes jong is, ook met geurassociaties van grapefruit en mango.
Sauternes is heerlijk bij krachtige blauwaderkazen zoals roquefort en saint-agur, bij eenden- of ganzenlever, en bij vers fruit dat zelf niet zoeter is dan de sauternes; dus geen ananas of mango, maar wel bijvoorbeeld bij rijpe zomerse aardbeien of Hollandse rijpe appel- en perenpartjes - en dat geheel wordt onweerstaanbaar met een toefje licht gezoete slagroom erover!
© 2023 www.wijnprof.nl - Powered by Shoppagina.nl