Ramos Pinto Adriano
Wat is port eigenlijk voor drank?
Port is een zoete wijn die, net als alle andere wijn, ontstaat door druivensap te vergisten. Maar terwijl bij droge wijn de wijnmaker de gist zijn gang laat gaan totdat na een paar weken alle suikers vergist zijn, stopt de wijnmaker bij het maken van port het gistingsproces al na een paar dagen door gedestilleerde alcohol toe te voegen. Het alcoholgehalte, dat op dat moment pas een graad of drie of vier was, stijgt dan abrupt tot 20 graden. De gistcellen kunnen hier niet tegen en het gistingsproces stopt. In het mengsel van druivensap en toegevoegde alcohol zit dan nog veel druivensuiker die de gistcellen nog niet hebben kunnen omzetten. De port is geboren!
Ruby en tawny port
Als het vergistingsproces is gestopt wordt de wijn in vaten gedaan en daar blijft het dan twee jaar in zitten. De wijnmaker bekijkt vervolgens welke vaten wijn bevatten die beter op fles kan worden gebracht, en welke beter op vat verder kan rijpen. Vandaar dat gesproken wordt over flesrijpers, officiëel ruby genaamd, en vatrijpers, die tawny heten. Elk type port valt in één van deze twee categorieën.
De Ramos Pinto Adriano Reserva is een Tawny port van de betere wijnranken die ongeveer 6-7 jaar op houten vat heeft gelegen. Een aangename combi van vers fruit en noten. Verrassend stevige smaak, volwassen kwalitieitsport.
© 2023 www.wijnprof.nl - Powered by Shoppagina.nl