Niepoort Crusted Port - bottled 2012
Porthuis Niepoort
Van de ruim 80 wijnbedrijven die port maken in Noord-Portugal in de streek rond de rivier de Douro wordt het huis Niepoort gerekend tot "the top half dozen", of in goed Nederlands, de top-tien.
Niepoort is in omvang een klein huis, van oorsprong Nederlands, en nog steeds een familiebedrijf. Al meer dan 25 jaar staat Dirk van de Niepoort aan het roer, de zesde generatie Niepoorts. Hij is een bevlogen wijnmaker; naast eersteklas ports maakt hij ook indrukwekkende rode en witte tafelwijnen die internationaal vele prijzen halen.
Alles bij Niepoort gaat om kwaliteit: de druiven komen alleen van wijngaarden die van het Casa de Douro de A-status hebben gekregen - de Casa de Douro is een semi-overheidsinstelling die er op toeziet dat de wijnbouwers zich aan de wettelijke regels houden. Zo heeft de Casa de Douro alle wijngaarden geclassificeerd van A, voor de beste, tot en met E.
Daarnaast wordt er bij Niepoort fors gesnoeid: dit zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen die de oude stokken van diep weghalen allemaal ten goede komen aan maar een paar trossen per plant. Alleen de rijpe druiventrossen worden geoogst, en deze trossen worden op sorteertafels nog stuk voor stuk gecontroleerd.
Crusted port
Tot de fijnste soorten port horen de ports die onder het type crusted vallen. Ze worden niet gefilterd, waardoor er duidelijk meer verfijning in geur en smaak is dan bij de ports die wel gefilterd worden. Voor crusted worden altijd druiven van de beste percelen met de oudste stokken gebruikt.Het resultaat is een port die boordevol heerlijk rijp fruit is, met veel kracht en tannines, en lang in de mond blijft hangen. Het is een port van meerdere jaren van hoge kwaliteit, die het verdient een aantal jaren weg te leggen. Crusted ports zijn jong heerlijk, maar na een jaar of 10 zijn ze nog aanzienlijk smakelijker geworden (als de fles tenminste goed bewaard is: liggend, koel, donker) Het botteljaar staat altijd op de fles.
© 2023 www.wijnprof.nl - Powered by Shoppagina.nl