Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Niepoort Vintage Port 2003

€ 85,00 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Omschrijving

 

Niepoort Vintage Port 2003

Porthuis Niepoort

     Van de ruim 80 wijnbedrijven die port maken in Noord-Portugal in de streek rond de rivier de Douro wordt het huis Niepoort gerekend tot "the top half dozen", of in goed Nederlands, de top-tien.

     Niepoort is in omvang een klein huis, van oorsprong Nederlands, en nog steeds een familiebedrijf. Al meer dan 25 jaar staat Dirk van de Niepoort aan het roer, de zesde generatie Niepoorts. Hij is een bevlogen wijnmaker; naast eersteklas ports maakt hij ook indrukwekkende rode en witte tafelwijnen die internationaal vele prijzen halen.

     Alles bij Niepoort gaat om kwaliteit: de druiven komen alleen van wijngaarden die van de overheidsinstelling Casa de Douro de A-status, de hoogste classificering, hebben gekregen.

Wat is vintage port, en wat zegt het jaartal op de fles?

Vintage Port is een Engelse term die gebruikt wordt als de benaming voor het beste dat er op portgebied te vinden is, zeg maar de Mount Everest van de ports. Vintage Port wordt alleen in de beste jaren uitgebracht, meestal niet vaker dan twee tot drie keer in elk decennium. Zo zijn dit decennium tot nu toe door de meeste porthuizen 2011 en 2016 uitgebracht, waarbij 2016 nu al veelbelovende kritieken krijgt. Vintage Port is figuurlijk gesproken het visitekaartje is van een porthuis.

Hoe lang kan vintage port bewaard worden?

Van vintage port wordt gezegd dat die het eeuwige leven heeft. Feit is dat, als de port goed bewaard wordt  (liggend, donker, koel), zelfs ports uit de grote jaren van de 20e eeuw nog steeds heerlijk zijn om te drinken, met een verfijnde geur van rozijnen, chocolade en kruiden, en een fluweelzachte smaak die heel lang in de mond blijft hangen. Met eerbied wordt gesproken over ports uit 1927, 1931, 1945, 1963 en 1994.

 Wanneer kan vintage port gedronken worden?

Vintage port is heerlijk als ze nog krijtjong is, met maar een paar jaar in de fles. Dan ziet u een zwart-paarse drank in uw glas, u proeft uitbundig fruit, en een krachtige, fijn-zoete smaak die maar doorgaat. Na 20 tot 25 jaar komt de port tot bloei, en in de daaropvolgende jaren wordt ze steeds mooier, zachter, verfijnder en rijker, tot de tannines geheel versmolten zijn en een fluweelzachte verfijnde smaak geven.

Wat te doen met een geopende fles port?

Net zoals u droge rode wijn binnen een of twee dagen drinkt, zo moet ook vintage port (en de andere portsoorten die op fles rijpen) eenmaal geopend, binnen een tot twee dagen gedronken worden. Goed om te bedenken: port = wijn, en dient daarom als wijn behandeld te worden. Port komt het beste tot zijn recht als de serveertemperatuur rond de 15 graden ligt.  

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.