Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Quinta do Vesuvio 2012 Vintage Port

€ 75,00 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Omschrijving

Quinta do Vesuvio 2012 Vintage Port

Wat is vintage port, en wat zegt het jaartal op de fles?

Vintage Port is een Engelse term die gebruikt wordt als de benaming voor het beste dat er op portgebied te vinden is, zeg maar de Mount Everest van de ports. Bijna elk ander wijngebied brengt elk jaar wijn met een jaartal uit, of het nu een goed jaar is of een minder goed jaar of een ronduit slecht jaar. Bij Vintage Port is het echter zo dat die alleen in de beste jaren wordt uitgebracht, meestal twee tot drie keer in elk decennium.

Af en toe is het jaar zó buitengewoon goed dat zo'n beetje elk van de ruim 80 portproducenten dat jaar tot vintage verklaart. Zo zijn dit decennium tot nu toe 2011 en 2016 uitgebracht, waarbij 2016 nu al veelbelovende kritieken krijgt. Het kan echter ook zijn dat in een bepaald jaar alleen maar een paar producenten nu juist hun mooiste port goed genoeg vinden om hem tot vintage port te benoemen: dit hangt natuurlijk af van de ligging van de wijngaarden, en het microklimaat dat toevallig in dat jaar ervoor zorgde dat de druiven in hun meest gunstig gelegen percelen optimaal rijp werden. Het is in ieder geval zo dat je met vintage port het beste in huis haalt dat een portproducent kan maken. Omdat vintage port figuurlijk gesproken het visitekaartje is van een porthuis, is de wijnmaker er niet alleen heel trots op, maar zal hij of zij er ook op toezien dat alleen het beste van zijn/haar oogst tot vintage verklaard wordt.

Hoe lang kan vintage port bewaard worden?

Van vintage port wordt gezegd dat die het eeuwige leven heeft. Feit is dat, mits goed bewaard (liggend, donker, koel, met een gelijkmatige temperatuur, en de juiste vochtigheidsgraad en ventilatie), zelfs ports uit de grote jaren van de 19e en 20e eeuw nog steeds heerlijk zijn om te drinken, met een verfijnde geur van rozijnen, chocolade en kruiden, en een fluweelzachte smaak die heel lang in de mond blijft hangen. Met eerbied wordt gesproken over ports uit 1870, 1927, 1931, 1945 en 1963.

Wanneer kan vintage port gedronken worden?

U hoeft echter geen eeuwigheid te wachten. Vintage port is ook heerlijk als ze nog krijtjong is, met maar een paar jaar in de fles. Dan ziet u een zwart-paarse drank in uw glas, u proeft uitbundig fruit, en een krachtige, tanninerijke smaak die maar doorgaat. Na een paar jaar flesrijping sluiten geur en smaak zich, en kan een port door een fase gaan waarin ze zich niet optimaal presenteert. Maar na 20 tot 25 jaar komt de port tot bloei, en in de daaropvolgende fase wordt ze steeds mooier, zachter, verfijnder en rijker, tot de tannines geheel versmolten zijn en niet meer merkbaar, en er alleen nog maar voor zorgen dat de wijn zijn elegante maar stevige structuur behoudt.

 

Wat te doen met een geopende fles port?

Vintage port wordt zo'n twee jaar na de oogst op fles gebracht, en rijpt dan langzaam verder. Deze flesrijping dat betekent dat zuurstof bij de rijping nauwelijks een rol speelt, net zoals bij droge rode wijn. En net zoals u droge rode wijn binnen een of twee dagen drinkt, zo moet ook vintage port (en de andere portsoorten die op fles rijpen) eenmaal geopend, binnen een tot twee dagen gedronken worden. Goed om te bedenken: Port = wijn, en dient daarom als wijn behandeld te worden.

Ook interessant

€ 12,50

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.