Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

2021 Claus Preisinger Burgenland "Dope rose"

€ 26,00 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Omschrijving

2021 Claus Preisinger Burgenland "Dope rose"    

Dope is een ruige stijl natuurwijn rosé met een zeer lichte mousse en toepasselijk wat betreft naam, allesbehalve truttig. Wees gewaarschuwd, mag al vroeg op de dag open, het liefst in de zinderende zon. Een rosé van de kruidige druif Blaufränkisch, opgevoegd op amphora (grote klei potten). Spannend en speels met tonen van rijpe kersen, frambozen, aardbeienjam, bloesem en specerijen en toch onverwachts aards. De meeste wijnen van Claus zijn een stuk schoner/zuiverder. Dope vormt de uitzondering waarbij Claus juist voor het experiment eens het wildere randje wilde opzoeken.

Land / streek: Oostenrijk / Burgenland
Druivensoort(en): 100% Blaufränkisch (Lemberger)
In de wijngaard: De wijngaarden liggen aan de noordzijde van het Neusiedler meer, op de Goldberg. met stokken gericht op het zuidoosten. De bodem hier bevat fossiele kalksteen en leisteen. Met de hand geplukt begin oktober, voorselectie in de wijngaard
In de wijnkelder: spontane gisting op amphora. Malolactische fermenatie. lagering voor acht maanden op amphora. Ongefilterd, zonder toevoeging van So2. 
Keurmerk: Biodynamisch & Vin nature

Claus Preisinger is een talentvolle jonge Oostenrijkse wijnmaker uitgegroeid tot een gevestigde naam in de biodynamische/natuurwijn scene. Aan de Neusiedlersee, nabij Gols, verbouwde zijn vader een kleine 3 ha aan gaarden, bij wijze van een hobby. Na jaren lang zijn vader in de gaarden geholpen te hebben en ervaring in Californië en bij buurman Hans Nittnaus, nam hij in 2000 de gaarden van zijn vader over. Deze heeft Claus weten uit te breidden tot een welgetelde 17 ha. Op een bodem bestaande uit overheersend fossiele kalksteen en kalkhoudende zandsteen, verbouwd hij grotendeels lokale Blaufrankisch, samen met St. Laurent, Zweigelt, Pinot Noir, Weissburgunder, Gruner Veltliner en Welschriesling. Gols ligt aan de oostkant van de Neusiedlersee in de zogenaamde Seewinkel. Dit strekt zich uit tot aan de Hongaarse grens. Hier is het in de zomer bloedheet met als gevolg: de productie van top rode wijnen. Ze kunnen de concurrentie wereldwijd aan. "Mijn wijnen zijn een spiegelbeeld van de natuur. Noch op de wijnberg noch in de kelder grijp ik kunstmatig in. Zelfs al kan ik daardoor het resultaat verbeteren, dan nog neem ik genoegen met wat de natuur uit zichzelf schenkt in plaats van in te grijpen en te manipuleren." Aldus Claus Preisinger.

Claus is ook mede-oprichter van de Pannobile (2004), een collectief uit Burgenland van 9 wijnboeren (met oa. Nittnaus en Pittnauer)  die vanaf 1994 strikt biodynamisch de wijngaarden bewerken en natuurwijn maken in de wijnkelder. Niets eruit en niets erin. Op zijn speelse ‘Beaujolais wijn’ Puszta Libre na, zijn de wijnen van Claus schoon/zuiver en laten vooral het terroir goed terugzien in de wijn. Claus gebruikt diverse manieren en technieken om verschillende stijlen wijn te maken. Van Ancestral (Perlwein), frisse Puszta Libre die gekoeld wordt gedronken (Maceration Carbonique), elegante witte wijnen met schil maceratie (Orange wine), top witte wijnen tot zeer krachtige volle rode wijnen. Der Claus laat zien dat natuurwijn niet vol wijnfouten hoeft te zitten, maar zeer goed, puur en zuiver kunnen zijn. Zuiver vin nature.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.