Ksar Bahia Red Reserve, Marokko.
cabernet sauvignon, syrah, garnatxa e.a.
Kruiden en zwoelheid, warm en peperig, zoethout en vanille, pruimen, licht gebrand, verleidelijk, in de smaak zuidelijk en stevig, wat tannines en kruiden na, laurier en drop, tijm. Mooi bij stevig rood vlees, biefstuk van de grill, lamsvlees met Provençaalse kruiden, boeuf bourguignon.
Voor deze Ksar Bahia Red Reserve is gekozen voor een klassieke combinatie, die het ook goed doet in de landen van de Nieuwe Wereld, zoals in Australië: Cabernet-Sauvignon met Syrah. De Cabernet geeft mooie stevigheid, de Syrah zoet fruit en afronding. Beide druiven doen het ook goed in het warme klimaat. Voor deze wijn worden alleen roestvrij stalen vaten gebruikt, die zorgen voor een wijn met mooi fruit en een aangename stevigheid. Een mooie eetwijn, voor bij een smakelijke barbecue.
Les Celliers de Meknes zijn het succesvolle geesteskind van Brahim Zniber, de oprichter van Les Celliers de Meknès. Zniber is wijnproducent sinds 1956 en zette in 1964 de Les Celliers de Meknes op. Sindsdien heeft dit bedrijf zich ontwikkeld tot dé leidende producent van Marokko, waar moderne en kwalitatief hoogstaande wijnen worden gemaakt. In de afgelopen decennia is het uitgegroeid tot een volledig bij de tijds bedrijf, dat wijn maakt van in totaal 2000 hectare die het onder controle heeft. Het wordt geleid door een team van professionals, die weten waar ze mee bezig zijn en die hart hebben voor de wijn en het terroir waar ze gemaakt worden. Ook bij de komst naar Marokko van nieuwe druiven als Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Syrah, en de introductie van eiken vaten om de wijnen op te laten rijpen, zijn de wijnmakers altijd blijven zoeken naar een eigen karakter voor de wijnen, om met trots de typische kleuren van Marokko en zijn lange wijntraditie uit te kunnen dragen.
Daarnaast heeft het bedrijf zich sinds 2004 gericht op het ontwikkelen van een eigen château, met aparte wijngaarden en wijnen van topkwaliteit, het château de Roslane. Dit is een bijzonder project, in de traditie van de Franse wijn châteaux, maar dan een slagje groter. Met een prachtig wijngaardbezit van 700 hectare, mooie tuinen en een traditionele Marokkaanse uitstraling, met schitterende ontvangstkamers. In de kelder vinden we het modernste roestvrij staal, met een totale capaciteit van 70.000 hectoliter. De ondergrondse kelder heeft een constante temperatuur en luchtvochtigheid en bevat 3000 vaten en een voorraad van 3 miljoen flessen. De wijngaarden van Château Roslane liggen in de appellation Coteaux de l’Atlas en genieten de status Premier Cru. Een mooie erkenning van de inspanningen van de Celliers de Meknes voor de Marokkaanse wijn, die zo de internationale uitstraling weet te krijgen, die ze verdient.
Bijna ongemerkt heeft Marokko zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wijnland van enige betekenis. De wijnbouw in Marokko stamt uit de tijd van de Franse kolonisatie. Midden jaren vijftig telde Marokko 55.000 hectare wijngaarden, goed voor de 4,5 miljoen hectoliter wijn op jaarbasis. Rode wijn was verreweg het belangrijkste, uiteraard omdat de hitte en droogte van het land zich goed voor de productie van rood lenen. Toen Marokko in 1956 nam het belang van de wijnbouw af en daalde ook de kwaliteit. De staat nam de wijngaarden over en de boeren kregen een gegarandeerde prijs voor hun druiven, ongeacht de kwaliteit.
Maar inmiddels zijn de Fransen weer helemaal terug. Belangrijkste investeerder is Groupe Castel. Directeur Pierre Castel was een studievriend van koning Hassan II, en die was bereid hem te helpen. Castel pachtte in 1994 ruim duizend hectare Koninklijke wijngaarden en beplantte die met internationale rassen als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De tweede grote investeerder is Les Celliers de Meknes. De inspanningen hebben er toe geleid dat de kwaliteit weer is gestegen en ook de hoeveelheid geproduceerde wijn weer toeneemt. Over het algemeen wordt wijn in Marokko niet of nauwelijks gedronken. De wijn die geproduceerd wordt is uitsluitend bestemd voor de export. De islam verbiedt natuurlijk het gebruik van alcohol. Overigens wordt dit verbod in Marokko niet altijd even strikt toegepast. In elk geval is Marokko een van de grootste wijnproducerende landen van de Islamitische wereld, met een jaarproductie van 35 miljoen flessen.
Op 120 kilometer ten oosten van Rabat, op de uitlopers van het Atlasgebergte vinden we de regio Meknes. Deze streek is door zijn ligging op enige hoogte, de hoeveelheid zonneschijn en zijn gematigde temperaturen het belangrijkste wijngebied van Marokko. In deze streek vinden we alle bekende herkomstbenamingen van Marokko. Ben M’Tir is een gegarandeerde geografische herkomstbenaming, een soort Vin de Pays, ten zuiden van Meknes. De wijngaarden hier bevinden zich op een hoogte van 700 meter, gunstig voor een goede afkoeling in de nachtelijke uren. Gerrouane is eveneens een geografische herkomstbenaming ten zuiden van Meknes, iets lager gelegen, op zo’n 550 meter. De ondergrond is lichter van structuur, met meer zand, en dat betekent ook dat de wijnen wat lichter en eleganter zijn. Dan is er de appellation contrôlée ‘Les Coteaux de l’Atlas, die in 1998 werd toegekend door het Ministerie van Landbouw. Deze streek is fameus om zijn goede wijnen sinds de Romeinse tijd. Binnen deze appellation vinden we de deeldistricten Sidi-Slimane, Mjat en Boufekrane. De beste wijngaarden in deze streek hebben recht op de aanduiding ‘Cru’.
© 2023 www.wijnprof.nl - Powered by Shoppagina.nl